flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесено вирок щодо незаконного поводження зі зброєю

30 листопада 2020, 09:00

     01 жовтня 2020 року Довгинцівським районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області було розглянуто у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження у відношенні громадянина М…, щодо вчинення ним злочину, покарання за яке передбачено частиною 1 статті 263 та частиною 1 статті 309 КК України.

     Суть справи полягає в тому, що 22.02.2019 року, приблизно о 10 годині 00 хвилин громадянин М…, знаходився поблизу будинку № +++ вул. Літке в Довгинцівському районі м. Кривого Рогу, де знайшов на землі пакет в якому знаходилися 45 патронів калібру 7,62 мм. В цей же момент, у громадянина М…. виник злочинний намір, спрямований на незаконне придбання, носіння бойових припасів, без передбаченого законом дозволу. Розуміючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, громадянин М… діючи умисно, в порушення Інструкції «Про порядок виготовлення, придбання зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів» затвердженої наказом Міністерством Внутрішніх справ України № 622 від 21.08.1998 року, вирішив залишити вказані патрони собі, без будь якої мети, в зв'язку з чим підняв з землі та поклав вказані, 45 патронів калібру 7,62 мм до кишені, таким чином незаконно придбав бойові припаси, без передбаченого законом дозволу.

     Крім того, в цей самий день, приблизно о 12 годині 00 хвилин громадянин М..., знаходячись на смітнику поблизу будинку № +++ по вул. Мухіної, в Довгинцівському районі м. Кривого Рогу, маючи умисел на незаконне придбання та зберігання для особистого вживання, без мети збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, а саме «опію ацетильованого», та усвідомлюючи, що відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», діяльність з обігу наркотичних засобів, включених до переліку наркотичних засобів таблиці № 1 «Особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено» затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770, діючи умисно, незаконно знайшов та підібрав на землі, тим самим придбав без мети збуту особливо небезпечний наркотичний засіб – «опій ацетильований», що знаходився в медичному шприці градуйований до відмітки 2 куб. мл., у кількості приблизно 1 куб. мл., та поклав придбаний медичний шприц до кишені, таким чином, придбав наркотичний засіб для подальшого незаконного зберігання та особистого вживання, без мети збуту.

     Надалі, в цей самий день, з 15 години 45 хвилин до 15 години 55 хвилин, знаходячись поблизу будинку № +++ по вул. Магістральна в Довгинцівському районі м. Кривого Рогу громадянин М… був зупинений працівниками поліції, якими при проведенні огляду з дозволу даного громадянина М…, в присутності двох понятих з його кишені вилучили медичний шприц градуйований до відмітки 2 куб. мл., вмістом якого є речовина коричневого кольору у кількості 0,5215 г, яка відповідно до висновку експерта відноситься до особливо небезпечного наркотичного засобу – «опій ацетильований», яку останній незаконно придбав та зберігав при собі для особистого вживання без мети збуту та 45 патронів калібру 7,62 мм., які згідно висновку судової експертизи зброї є проміжними патронами центрального бою до бойової нарізної вогнепальної зброї калібру 7,62 мм.

     Обвинувачений громадянин М.... в судовому засіданні вину визнав повністю.

     Суд визнав громадянина М… винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч.1 ст. 309 КК України та призначив йому покарання:

  • за ч.1 ст.263 КК України - 3 (три) роки позбавлення  волі;
  • за ч.1 ст.309 КК України - 2 (два) роки обмеження волі.

     На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

     На підставі ч. 4 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом часткового складання призначених покарань за даним вироком та за раніше вироком Тернівського районного суду міста Кривого Рогу від 12.02.2020 року остаточно призначив покарання 3 (три) роки 4 (чотири) місяці позбавлення волі.