flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо функціонування підсистеми ЄСІТС "Електронний суд"

19 лютого 2021, 15:06

До уваги користувачів судових послуг!

 

        У зв’язку із запровадженням карантину на території України та з метою забезпечення дистанційного доступу до правосуддя для учасників судового процесу сторено  підсистему ЄСІТС "Електронний суд".

        Нагадуємо, що з 02 січня 2019 року в Україні у тестовому режимі розпочала функціонування підсистема ЄСІТС "Електронний суд", яка забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.

         За допомогою сервісу "Електронний суд" учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи в електронному форматі.

         Після успішної відправки учасник судового процесу може відслідковувати рух та стан розгляду свого документа в суді. Інформація про доставку документа, його реєстрацію та інші відомості надсилаються до Електронного кабінету автора в автоматичному режимі.

         Також учасник судового процесу за допомогою сервісу "Електронний суд" може сплатити судовий збір у режимі онлайн, сформувати та надати електронне доручення іншій особі, та додатково отримувати:

 

- веб-посилання на тексти всіх сформованих судом процесуальних документів по справі, в якій учасник процесу приймає участь: судові рішення, судові виклики і повідомлення;

 

- інформацію про отримані та зареєстровані вхідні документи по справі разом з документами в електронному форматі;

 

- інформацію про отримані документи по справі від інших учасників разом з документами в електронному форматі;

 

- електронні документи, що спричинили зміну стану розгляду справи, протоколи автоматизованого розподілу, тощо.

 

         В Електронному кабінеті учасника судового процесу відображається також календар подій по судовій справі.

         Відповідно до ч. 6 ст. 18 КАС України  в обов’язковому порядку в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) свої офіційні електронні адреси реєструють адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки.

         Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

         А тому, з урахуванням викладеного, рекомендуємо всім користувачам судових послуг, в тому числі й тим, яких законом не зобов’язано реєструватись в підсистемі «Електронний суд», з метою подальшого ефективного використання її можливостей, завчасно зареєструватись в підсистемі «Електронний суд».

         Одночасно звертаємо Вашу увагу на необхідність отримання власного електронного цифрового підпису, оскільки, відповідно до п.2 ч.8 ст.18 КАС України подання процесуальних та інших документів, вчинення інших процесуальних дій в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, можливе лише з використанням власного електронного цифрового підпису.

        Також, зазначаємо, що для отримання доступу до електронної справи, яка вже слухається у суді та можливості надсилати процесуальні документи у цій справі, необхідно спочатку подати одну з запропонованих заяв:

 

1) заява про внесення даних РНОКПП до додаткових відомостей про учасника справи;

 

2) заява про вступ у справу в якості представника;

 

3) заява про вступ у справу в якості третьої особи;

 

         У разі подачі Заяви особисто - справа буде відображатись тільки у вашому електронному кабінеті;

         Якщо Заява буде подана представником - справа буде відображатись у Вас та Вашого представника (за його реєстрації в електронному кабінеті для електронної довіреності).

         Після реєстрації однієї із заяв Ви отримаєте доступ до електронної справи та матимете можливість подавати різні процесуальні заяви.

 

Перейти до «Електронного суду» https://id.court.gov.ua